Shromáždění aktivních členů tentokrát v jihlavském podniku Nasypaný čaj od 18h
Tento pátek máme od 17h první klidnou podzimní schůzku našich táborových dobrovolníků. Co asi na Vás zase vymyslíme?
Šílenci z kroužku "Tvorba z přírody" se domluvili na letošním posledním indiánském přespání na dvoře Tempa.
28.02.2021
Druhá postní neděle zvaná Reminiscere (podle Reminiscere miserationum tuarum = Rozvzpomeň se na své smilování) lidově Pražná, Suchá nebo také Sazometná... že se kromě pražení všude vymetalo saze (začíná jarní úklid)
Název dostala od postního pokrmu, který se tento den tradičně připravuje a to je pražmo. Pražmo jsou máčená a pražená obilná zrna vetšinou žitná. Z pražma po té připravuje polévka jménem praženka.
Tradičně se k obědu připravuje oukrop nebo praženka a šoulet, tedy česneková polévka a zapékaný hrách a kroupy s česnekem. K tomu jako desert podáváme jablkový kompot.
Můžeme připravit pražmo.
Namočit obilná zrna na 2x 24hodin (potřebují víc než hrách a kroupy) K večeři si můžeme dát rybu, která symbolizuje pokoru půstu a připravenost naslouchání.
Na pražnou neděli se muži scházeli v hospodě a rokovali o úrodě a obilí a kolik čeho kdy kdo zasadí, aby bylo dobře nebo probírali obchod či plány do nadcházejícího roku. Nu, a při té příležitosti si dali panáka režné, která se pálí z obilí, čímž zároveň vzdali úctu obilí, úrodě a zemi. Úctu zemi by měl dát každý, i když nemá pole, protože všichni jíme chléb a všichni užíváme plody země.
A ženy, „aby vydržely rokování mužů“, se sešly v některé chalupě a daly si panáka rosolky nebo likéru. Na pražnou neděli je to tradičně likér ořechový. Rosolka je sladký alkohol – většinou v alkoholu nakládané lesní ovoce přiměřeně doslazované medem či cukrem. Rosolky byly i trnkové. Neměli bychom se však opít, neboť je půst a střídmost proto popijeme pouze symbolicky jednoho panáka. (Do půstu se neděle nepočítají :-)
I když se o neděli výjimečně pije střídmě alkohol, maso se nejí, proto se připravuje ryba, která je tradičně považována za postní pokrm a ne za maso (obsahuje jiné bílkoviny a lépe stravitelná než maso). K alkoholu můžeme přikusovat méně tučné sýry, či tvarohy nebo jíst rybí pokrmy či luštěniny.
Takže rokujme, ale počněme rokovati včas, ať se dobře vyspíme na pondělní práci… Na Brtnicku se této neděli říkalo černá a pekly se velké koláče slazené medem, které měly dvojí černé mazání – mák a povidla.Také by měli být do této neděle vymeteny všechny komíny.
1,2 l zeleninového vývaru nebo vody
8 stroužků česneku
25-50 g krup
1 lžička majoránky
2 bobkové listy (nemusí být)
1 lžíce oleje
sůl
pepř
2-3 krajíce žitného chleba a 1 lžíce másla nebo oleje na krutony
Na oleji orestujeme kroupy, a po té krátce česnek bud pokrájený na plátky nebo prolisovaný. Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme koření a vaříme do změknutí krup.
Chléb na krutony pokrájíme na kostičky a osmahneme na tuku do zlatova.
Kroupy můžeme použít vařené z přípravy na šoulet, pak polévku vaříme cca 15minut.
Česnek můžeme přidat až téměř na konec utřený nebo prolisovaný.
Mimo půst použijeme místo oleje sádlo, můžeme přidat i osmahnutou slaninu na kostičky.
250 g hrachu
200 g krup
2 ks cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce oleje
majoránka
mletý černý pepř
sůl
tuk na vymazání
Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. Vyměníme vodu, uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy hodně propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříme doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se chytat na dno hrnce. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím očistíme cibuli a česnek. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli pomaleji osmažíme dozlatova.
Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a smaženou cibulku. Mimo půst můžeme místo oleje použít sádlo nebo špek.
Pekáček vymažeme máslem nebo olejem, rozetřeme do něj směs a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C do zlatova.
oloupaná a na 1/4 pokrájená jablka
skořice
hřebíček
voda
trocha cukru nebo medu nebo sirupu ke slazení (dobrý je třeba rýžový, čekankový)
Vložíme jablka do hrnce a zalijeme vodou tak akorát.
Vložíme koření v celku a osladíme, vaříme asi 10 minut, můžeme dochutit citronovou šťávou.
https://edu.ceskatelevize.cz/video/2535-sazometna-nedele
Barbora ORSÁGOVÁ na webu http://zakrasnejsivimperk.cz/
Ladislava Paterko – přednášky a semináře
Vlastimil Vondruška – Církevní rok a lidové obyčeje
Čeněk Zíbrt – Veselé chvíle v životě českého lidu..
Ježek Brtnický – povídání o vsi
Vařeni.cz – upravený recept
Roman Vaněk – upravený recept na česnekačku
Rodinná kuchařka
Naši partneři